Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

GERAARDSBERGEN: FRONT NATIONAL AAN DE DENDER.

In het Z.O.-Vlaamse Geraardsbergen is de Nieuwe Partij present bij de aanstaande verkiezingen. De partij komt op voor minder belastingen, papieren en boetes en wil burgemeester De Padt uit het stadhuis verdrijven. Bij nader inzien blijkt de nieuweling de onvervalste tegenhanger van het Franstalige Front National te zijn dat in Geraardsbergen voor het eerst over de taalgrens wil wippen.

Het Front National werd opgericht in 1978 en inspireerde zich op het Franse experiment van Jean-Marie Le Pen. Ze hebben een programma dat ongeveer gelijk loopt met dat van het Vlaams Belang, maar als nog radicaler kan omschreven worden. Jean-Marie Le Pen liet zijn Franstalige Belgische volgelingen evenwel snel vallen toen bleek dat voorzitter Daniël Feret er nogal een zootje van maakte. Het FN kent méér afscheuringen dan wat anders. Voorzitter Feret kwam méér dan eens in aanraking met het gerecht en krijgt van zijn afgescheurde vrienden te horen dat hij enkel uit is op financieel gewin. Na een klacht rond gesjoemel deed het parket een aantal huiszoekingen op de partijzetel. In het gebouw ligt ook de vereniging die het Front National financiert en een vastgoedbedrijf dat Féret en zijn partner Audrey Rorive besturen. De huiszoekingen zouden verband houden met een klacht over financieel gesjoemel wegens misbruik van vennootschapsgoederen: Volgens enkele ex-leden van het Front National zou Féret zich geld uit de partijkas toe-eigenen. Het zou gaan om zo'n 500.000 euro. Féret is ook de enige binnen de partij die toegang heeft tot het geld.

Eerder dit jaar werd de FN-voorzitter veroordeeld voor aanzetten tot rassenhaat en discriminatie. Iets later heeft het Brussels parlement de parlementaire onschendbaarheid van Féret en Rorive opgeheven. Aanleiding hiervan waren onregelmatigheden bij het opstellen van de kieslijsten voor de jongste Europese verkiezingen. Ook het parlement van de Franse gemeenschap hief eerder al Férets parlementaire onschendbaarheid op.

Feret kondigde daarop aan asiel te zullen vragen in Rusland, op uitnodiging van de Russische nationalist Zjirinovski.

Als gevolg van het financieel gesjoemel brak het FN opnieuw in twee stukken. Het Schaarbeekse gemeenteraadslid Patrick Sessler was één van diegenen die de deur achter zich dicht trok. Sessler werd verkozen op de lijst van Johan De Mol en is een oudgediende uit de verboden privé-militie Front De La Jeunesse. Sessler poseerde samen op de foto met Leon Degrelle en was een getrouw bezoeker van nazi-herdenkingen. Hij ruilde het Blok in voor het FN in het begin van 2005. Het FN haalde in Brussel ook het nieuws toen gemeenteraadslid Nadine Lemmens bij haar aanstelling in 1995 de Hitlergroet bracht. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

GERAARDSBERGEN

De Nieuwe Partij werd door Eduard Verlinden in 2004 opgericht als afsplitsing van het Liberaal Appel. Al vrij snel kiest men voor een alliantie met het Front National. Men vindt het VB niet consequent genoeg, o.m. omdat die zich in Brussel teveel op de Franstaligen richt. Sinds de fusie is Verlinden gecoöpteerd in het partijbestuur van het FN en bouwt hij de Nieuwe Partij verder uit. Een deelname aan de Vlaamse Raadsverkiezingen in Vlaams Brabant haalde niet het gewenste resultaat. Met de gemeenteraadsverkiezingen wil de NP een nieuwe gok doen. Men legt lijsten neer in Antwerpen, Halle en Geraardsbergen. Eduard Verlinden: “Voor Geraardsbergen gaat het om mensen van de streek. Het zit er dik in dat wij daar verschillende zetels halen”

Dat men in Geraardsbergen een stukje operationele basis uitgewerkt heeft is een feit. In 2004 en 2005 organiseerde de partij er haar nieuwejaarsetentjes in Zaal De Lelie. De FN-kopstukken (en toen nog vrienden) Daniël Feret en Patrick Sessler waren toen aanwezig. Het Vlaams Belang, dat in Geraardsbergen ook geen volle lijst bij mekaar kreeg, heeft er in elk geval concurrentie bij aan de extreem-rechterzijde. In de Oudenbergstad zelf schat men de kansen van het FN zéér zwak in. Bij de poll van het lokale radiostation MIG haalt de partij ongeveer 1 %.

Gepubliceerd door: 

Tags: