Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
2 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

WIE GAAT AAN DE HAAL MET DE MACHT VAN DE MAGHT?

“In Aalst beslist de kiezer”, vat Els Keytsman van Groen! de situatie in de carnavalsstad samen. De verderzetting van de huidige paarse coalitie is helemaal niet zeker, hoewel er tussen VLD en sp.a een voorakkoord zou bestaan. Het Vlaams Belang wil van de gevestigde waarden gemeenteraadszetels afsnoepen en ook Blauw, de partij van burgemeester Anny De Maght, jaagt op de twijfelende kiezer. Aan de andere kant van het politieke spectrum poogt Groen! een extra zetel in de wacht te slepen.

Het Vlaams Belang heeft vijf van de 41 gemeenteraadszetels. In 2000 koos 14% van de Aalstenaars voor de extreem-rechtse partij. Maar bij de kiesstrijd voor het Vlaams parlement behaalde het Vlaams Belang 27% van de stemmen. Dat is tien procent meer dan vijf jaar geleden. In de Aalsterse politieke middens wordt niet echt rekening gehouden met een felle terugval van het Vlaams Belang. De partij die in oktober boegbeeld Karim Van Overmeire uitspeelt en voluit de kaart trekt van de onveiligheid kan het aantal zetels dus verdubbelen. Stiekem hoopt het Vlaams Belang zelfs op meer.

De oppostitiepartij is – net als in de andere centrumsteden – gebrand op het doorbreken van het cordon sanitaire en lonkt naar de mogelijke coalitiepartners VLD en Blauw. Rond het belfort wordt gefluisterd dat burgemeester De Maght de uitgereikte hand van het Vlaams Belang kan aannemen.

ANNY DE MAGHT

Ze heeft het doorbreken van het cordon nooit als onaanvaardbaar bestempeld. Maar Keytsman (Groen!) ziet de burgemeester niet aan dezelfde onderhandelingstafel met het Vlaams Belang zitten. De Maght praat liever niet over die denkpiste. In een recent interview in het weekblad Knack haalt ze wel uit naar het Vlaams Belang: “Nooit zal ik die partij stemmen bezorgen. Ik ben net van plan om hen stemmen af te nemen. Veel stemmen”.

De Maght is al achttien jaar burgemeester. Daarvoor woonde ze twaalf jaar in het stadhuis als schepen. Maar de macht behouden, wordt moeilijk. De voorbije jaren moest ze enkele harde tegenslagen incasseren, kwam ze in opspraak en kon ze het eeuwig geruzie in de paarse coalitie niet oplossen. Ook brak ze met de VLD na een harde confrontatie met de nationale top van de Vlaamse liberalen. Ze startte daarop haar eigen sociaal-liberale beweging: Blauw.

De lokale VLD zag na de opgevoerde show een kartel niet zitten, waardoor De Maght nu met haar eigen partij opkomt en aast op de stem van de ontevreden VLD-aanhangers, de proteststemmers en haar eigen achterban. Naar eigen zeggen wil ze Vlaams Belang-kiezers terugwinnen, maar meer waarschijnlijk zal ze vooral de VLD pijn doen.

VLD

De liberalen doen het sowieso al niet goed in Aalst, toch een blauw bastion in Vlaanderen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zakte de VLD van 31,2% naar 30,7%. In 2004, toen een Vlaams parlement werd verkozen, kwamen de Vlaamse liberalen uit op 24,4%. En in Aalst wordt verwacht dat de partij in oktober opnieuw klappen zal krijgen. Het politieke schouwspel op de Grote Markt heeft de VLD niet echt positief in het nieuws gebracht. Daarnaast weegt ook het federale beleid op de partij.

Maar ook het respect en het vertrouwen van de Aalstenaars in 'Moeke' is tanende. Kenschetsend is de hit waarmee prins carnaval Michel Picquer dit voorjaar scoorde: "Anny, uw laatste dagen zijn geteld. 't Wordt op de vergaderingen van de partij voorspeld. Anny, is uw tijd voorgoed voorbij of lach je in je vuistje met heel die partij?” Vooral de eerste zin werd door de carnavalisten uit volle borst meegezongen.

Overigens ziet het Vlaams Belang coalitiegesprekken met de VLD wel zitten. Voor sommige Aalsterse VLD'ers zou die optie niet uitgesloten zijn. Schepen Willy Van Mossevelde was in een ver verleden (1978) zelfs lijsttrekker voor het toenmalige Vlaams Blok. Maar groen licht van het nationale niveau zullen de Aalsterse liberalen voor coalitiegesprekken nooit krijgen en ook heel wat lokale VLD'ers zien samenwerken met het Vlaams Belang niet zitten.

SPA-SPIRIT.

De Vlaamse socialisten trekken samen met kartelpartner Spirit naar de gemeenteraadsverkiezingen. Nobele onbekende Ann Van de Steen trekt de lijst. Schepen Gracienne Van Nieuwenborgh duwt. Centraal in de campagne van sp.a-Spirit staat een gezond financieel beleid met aandacht voor armoede. Aalst kampt met financiële problemen. Die hebben de socialisten tijdens het besturen aan den lijve ondervonden.

De sp.a zou met coalitiepartner VLD een voorakkoord gesloten hebben. Maar door de versnippering bij de blauwen ligt dat voorakkoord nu onder vuur.

De socialisten lijden mee onder de twisten bij de liberalen. Zij hebben immers de voorbije achttien jaar de stad mee bestuurd en worden vereenzelvigd met de ruzies die in de schaduw van het stadhuis worden uitgevochten. Daarbovenop moest schepen van personeel Patrick Jacobs 47 personeelsleden afdanken. De lijst wordt doelbewust niet door een schepen getrokken, geeft sp.a toe. De partij heeft in Aalst voor vernieuwing gekozen. Van de Steen zit pas sinds 2000 in de gemeenteraad van Aalst en mag nu al de lijst aanvoeren.

CD&V

'Ja, graag...' luidt de slogan op de campagnewebsite van oppositiepartij CD&V Aalst. “Ja, graag...”, is ongetwijfeld ook het antwoord van CD&V op de vraag of de Vlaamse christen-democraten in Aalst willen mee besturen. CD&V wordt in verschillende scenario's als partner naar voren geschoven. Zo kunnen de christen-democraten een rol spelen in de vorming van een regenboogcoalitie, net als op vlaams niveau: VLD, CD&V en sp.a. Bij Groen! wordt ook op een alternatieve coalitie gewezen. De christen-democraten en de socialisten zouden samen met de groenen kunnen regeren. Groen! staat voor die progressieve coalitie open.

CD&V is zeer ambitieus en wil genieten van de populariteit die de partij geniet sinds Yves Leterme Vlaams minister-president is. Vandaag tellen de christen-democraten negen zitjes in de gemeenteraad, evenveel als sp.a.

Ilse Uyttersprot is lijsttrekster bij CD&V. Ze is ook de dochter van wijlen burgemeester Raymond Uyttersprot die in 1983 de sjerp omgorde en in 1987 in functie overleed. Zes jaar geleden mocht ze van haar werkgever Unizo niet op de lijst staan. Bij deze campagne is ze wel present. En ze mag onmiddellijk de lijst trekken.

In Aalst trekt CD&V samen met N-VA naar de kiezer. Bij de Vlaamsgezinde N-VA is Danny Denayer de belangrijkste kandidaat.

KLEINERE PARTIJEN

Groen! heeft bewust een samengaan met sp.a en Spirit afgehouden, zegt Keytsman. De groenen komen liever met een eigen formatie op en willen de kiezers een alternatief aan de linkerzijde bieden. De partij wil achthonderd extra stemmen vergaren zodat het een derde zetel in de wacht kan slepen. Een zware opdracht, maar niet onmogelijk, zegt Keytsman. Groen! wil ook meeregeren.

Guido Biebaut, geen onbekende in het Aalsterse carnavalsmilieu, heeft gestalte gegeven aan een eigen lijst: 'Plus Aalst'. Plus is een letterwoord en staat voor Praten met, Luisteren naar, Uitvoeren met en Samenwerken met iedereen. Iedereen mag zeer letterlijk worden opgenomen, want gesprekken met het Vlaams Belang worden niet uitgesloten. Maar Biebaut hamert dat zijn initiatief stoelt op een positieve ingesteldheid.

De PVDA legde een onvolledige lijst neer met een aantal vakbondsafgevaardigden er op.

BURGEMEESTER

Doet Blauw het zeer goed, dan wordt Aalst nog zes jaar langer door burgemeester De Maght bestuurd. Maar als een andere partij de burgemeester levert, dan zullen heel wat Aalstenaars toch een knop moeten omdraaien: achttien jaar De Maght zet je niet zomaar opzij. De VLD speelt burgemeesterkandidaat Johan Stylemans uit. De schepen is een notoire vijand van De Maght. De twee gunnen elkaar geen blik. Onbekende Van de Steen kan eind dit jaar het gezicht zijn van de zesde grootste stad van Vlaanderen als de sp.a het voortreffelijk doet. Bij CD&V doet Ilse Uyttersprot een gooi naar de sjerp.

Bram Souffreau

Gepubliceerd door: 

Tags: