Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
5 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Nieuws van Eco&Fair

In december 2011 ontstond uit de samenwerking van vzw ’t Uilekot, Oxfam-Wereldwinkel Herzele en vzw Climaxi de winkel Eco&Fair. Door het samenbrengen van allerhande producten met een maatschappelijke meerwaarde willen we op een andere manier omgaan met solidaire producten.

Eco & Fair brengt producten samen in plaats van ze te verdelen over verschillende plaatsen. Eco&Fair probeert ook zoveel mogelijk maatschappelijke meerwaarde te combineren: eco én sociaal is onze slogan en daaronder groeperen we ecologische, biologische, fair-trade en streekproducten.

Toch blijft het een open systeem dat discussie wil stimuleren en niet pretendeert de waarheid voor honderd procent in pacht te hebben. We proberen binnen dit samenwerkingsverband wél om achter die meerwaarde op zoek te gaan naar enige consequentie: fair-trade-appelsap verkopen uit Chili terwijl Vlaanderen bulkt van de appels, dat is er eigenlijk over. We leggen de nadruk op lokale producten maar staan open voor zaken die van verder af komen, als ze hier niet geproduceerd worden: de Belgen kweken nog altijd geen peper, rijst of maken geen deftige wijnen en pasta’s. We houden dus liefst de keten zo kort mogelijk.

In het samen gaan van biologische, fair-trade en streekproducten hebben de producten van Oxfam-Wereldwinkels een plaats, aangezien zij de solidariteit van boeren uit het Zuiden voorop stellen. Daarnaast neemt Climaxi een aantal Italiaanse bio- en sociale coöperatieven op (pasta’s, tomatensauzen, tapenades, pesto) en de Europese biowijnen van Fairwine. Daarnaast brengen we een aantal sociale werkplaatsen uit eigen land: De Loods (siropen en confituren), De Kruiderie (gedroogde kruiden) en de bio(choco)melk (volle en halfvolle) van Biodia. Nieuw hierin is dat er nu ook flessen 0,5liter zijn, dus geen argument meer dat er enkel kleine flesjes zijn. 

’t Uilekot zorgt voor streekproducten (Z.O.-Vlaamse bieren, Balegemse advocaat, sterke dranken, appelsap van landbouwschool Melle, perenstroop, … uit de regio) en een aanbod van cultuurproducten: boeken, DVD’s en CD’s van huisartiesten. Daarnaast verkoopt 't Uilekot in haar café ook zoveel mogelijk zaken uit het Eco&Fair assortissement én een 3000 tweedehandsboeken van allerlei slag die ook te bekijken zijn op de database via uilekot.org.  

Eco&Fair organiseert ook grootverbruik. Het voordeel voor de klant is dat er dan automatisch 5% korting wordt toegekend. Scholen, horeca, gemeentelijke werkingen, (jeugd)verenigingen, … die interesse hebben om regelmatig bijvoorbeeld bio- of fairtradewijn, koffie of fruitsap aan te kopen, kunnen hiervoor contact opnemen met Maria Martin calvo, de verantwoordelijke van de Eco&Fairwinkel.  Onderling spreken we dan af wat de mogeklikheden zijn van leveringen ter plaatse of ophalen. We doen hier graag een extra inspanning voor.

Nieuw is ook dat leden van Velt vzw op vertoon van hun lidkaart een korting van 5% krijgen bij de aankoop van boeken, cultuurproducten en de Europese biowijnen. Hiernaast krijgen Uilekotleden 10% korting bij aankoop van boeken van uitgeverij EPO en Boekhandel Beatrijs. Deze kortingen zijn uiteraard niet cumuleerbaar.

En zoals je ziet heeft een sympathieke vrijwilliger ondertussen ook het logo van Eco&Fair onder handen genomen. Deze nieuwe frisse look komt net op tijd om onze promotiecampgane van het najaar in gang te zetten. We zoeken een 4 tal vrijwilligers die de huidige groep komt versterken. Je hebt keuze uit een aantal functies zoals de permanentie in de winkel, verspreiden van flyers en/of affiches,

Wereldwinkel Herzele pakt gelijktijdig ook uit met de nationale campagne 'Verander. Sap voor Sap' van Oxfam-Wereldwinkels, met op zaterdag 11 oktober de Wereldwinkeldag in kader van de Week van de Fair Trade. Meer info hier.

Sarah Hutse

 

Tags: