Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
6 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Eco & Fair - nieuwe biowijnen

vzw Climaxi verkoopt biowijnen in de gezamenlijke Eco&Fair winkel. Dit jaar wordt het aanbod bijgestuurd: de duurste wijnen gaan er uit, sulfiet wordt zoveel mogelijk geband en er wordt gewerkt aan een uniek aanbod. De Cava Pupitre vb., die nu ook via Delhaize te krijgen is, gaat er uit en wordt vervangen door een sulfietvrije Prosecco van Giol (Italië).

De twee duurste wijnen gaan er uit. We verkochten een Chablis Béru 2013, die ook geschonken wordt in het wereldbekende restaurant Noma aan. De verkoopprijs (24 €) bleek voor veel mensen een belemmering. Idem voor de Gigondas van Montirius, een Franse klassieker die net boven de 20 € eindigde. De laatste flessen gaan de deur uit met een korting van 20%.

De bioversie van de Vacquèras Montirius behouden we wel en met zijn 14,50 € is dit onze beste rode wijn. De Italiaanse Bulli vertrekt, maar de Portugese Zebro blijft in onze rekken. Net als de Spaanse Todo Sobre Mi in zijn witte en rode versie. Deze wijnen zijn prijsvriendelijker: 7-10 €.

Nieuwe partner is het Spaanse familiewijngoed Bodegas Pinuaga. Zij maken op een artisanale manier biologische wijnen met een aantrekkelijk prijskaartje. Wij verkopen de rode Finaca Salazar Tempranillo (100% Merlot en ideaal bij grill en zuiderse gerechten) en de witte Finca Salazar Sauvignon Blanc (best bij visschotels, groentenschotels of als aperitief). Beiden kosten 7,49 €.

Zonder sulfiet

We proberen ons ook méér en méér toe te leggen op wijnen zonder toegevoegd sulfiet. Dat verdient wat uitleg: elke wijn bevat sulfiet omdat de wijndruif zelf sulfiet bevat. Sulfiet is een bewaarmiddel dat het productieproces van wijn eenvoudiger maakt en verkeerde gisting tegen houdt. Daarom wordt er dikwijls sulfiet aan toegevoegd. De laatste jaren gebeurde dat tamelijk veel. Sulfiet zorgt voor de hoofdpijn bij wijnen, verdoezelt de smaak en kan bij bepaalde mensen allergische reacties uitlokken. Het is dus natuurlijk om dat maar zo te laten.

In het Climaxi-aanbod (Europese bioproducten) verkopen we een aantal wijnen van het Italiaanse wijnhuis GIOL. Zij werken zonder sulfiet, veganistisch en zéér puur. Van hen hebben we rode Merlot aan 7,89 €. Wie het iets duurder zoekt kan terecht bij ons voor een Chianti zonder sulfiet van Fattoria Lavachio aan 11,50 €. Het is dan ook de enige Chianti zonder sulfiet die te vinden is. Fattoria Lavachio is alweer een klein familiebedrijf.

Bubbels

Ook bij de bubbels is er enige verandering. De Prosecco van GIOL (12,49) en de Cava Anne-Marie (13,99), beiden bio, blijven. De Spaanse cava’s hebben het momenteel wat verkorven omdat ze soms na drie maanden al op de markt gebracht worden en daardoor nog weinig originele smaken bevatten. De cava Anne Marie is een Reserva, dat betekent dat de rijping van de cava tijdens de tweede gisting gedurende 20 maanden voortduurt. De langdurige rust “sur lie” levert een heel verfijnde, evenwichtige wijn die de vergelijking met de grote champagnes gemakkelijk kan doorstaan. Een toegankelijke cava met toetsen van verse boter en rijp fruit, heel fijne bubbels en een frisse elegante finale.

De vrij goedkope Cava Pupitre gaat eruit. Pupitre werkte biologisch maar heeft zijn productieproces aangepast, zodat het een groter bereik heeft. Pupitre is nu onder meer te krijgen in Delhaize. Om ethische redenen (drukken van de prijzen van de leveranciers, te weinig respect voor consumenten en werknemers) wensen wij niet samen te werken met supermarkten. Wat producenten betreft vinden we dan ook dat wie in grootwarenhuizen levert, allicht genoeg zijn weg vindt in het economisch systeem. Dada Pupitre dus.

We vervangen de Pupitre door de Prosecco Friz (9,95 €) van Giol: een schuimwijn zonder sulfiet en met gisting op de fles. Rechtopstaand bewaren dus en voorzichtig behandelen dus, want er zit een kleine fond in de fles.

Op vraag van veel levensgenieters behouden we een Champagne in het aanbod: Champagne Bruno Michel (31,90 €). Een subtiele assemblage van de helft Pinot Meunier en de helft Chardonnay. Voor een deel worden de stille wijnen gerijpt in houten vaten wat vrij uniek is voor de Champagne regio (enkel heel dure cuvées van de grote huizen worden nog in houten vaten “opgevoed”). Dit maakt de Carte Blanche een heel subtiele, tegelijk frisse maar volle en rijke champagne.

Al bij al een deftige reorganisatie toch. We gingen ook eens kijken naar wat onze klanten de voorbije jaren kochten. De nrs. 1 (Petit Roubié) en 2 (Bulli) werden vervangen. De derde populairste Zebro blijft, net als de Prosecco (4), Merlot Sans Sulfite (5), Rosato Frizzante (7), Sciamaretti (8) en de Todo Sobre Mi (9).

Bio bij Oxfam

Ook Oxfam-Wereldwinkels heeft een nieuwe rode wijn. De Bio Lautaro Cabernet Sauvignon Gran Reserva is 18 maand gerijpt op eiken vaten. Veel finesse in de neus, met zwart fruit, wat chocolade, zwarte peper en drop. In de mond een frisfruitige aanzet, mooie aciditeit, rijpe tannines en een volle finale. Lekker bij stoofpotjes met kruidige diepgang en gegrild rundsvlees.

Producent van deze wijn is Sagrada Familia. Dit is een beetje de Chileense droom: 22 boerenfamilies uit de Lontuévallei in de streek van Curico (Centraal-Chili) groeiden in korte tijd uit van druiventelers tot wijnexporteurs. Door samen te werken in een coöperatie, komen deze achtergestelde boeren vooruit en voelt de hele gemeenschap de voordelen van eerlijke handel.

Sagrada Familia vertolkt een voorbeeldfunctie voor andere boeren in de streek.  De leden van de coöperatie zijn allemaal afkomstig uit families van boeren die bij de landhervorming, begin jaren 1970, gronden hebben verworven. De meeste boeren zijn inmiddels van de tweede generatie, ze hebben de grond geërfd.

Sagrada Familia is een kleine coöperatie. Ze beschikt niet over een eigen bodega waar druiven tot wijn worden verwerkt. De boeren brengen hun druiven naar een privébodega waarmee ze een strategische alliantie hebben aangegaan. Jaarlijks verkoopt Sagrada Familia bijna 500 000 liter wijn aan Oxfam-Wereldwinkels, dit is meer dan 70 procent van zijn jaarproductie.

Door de steun van Oxfam-Wereldwinkels kunnen de boeren investeren in kwaliteit en milieuvriendelijke productie. Dankzij de fairtradepremie is een sociaal fonds opgericht. Alle schoolgaande kinderen van de leden van Sagrada Familia ontvangen uit dit fonds een studiebeurs.

Op vrijdag 9 oktober 2015, 19u en zaterdag 10 oktober van 10u tot en met 17u organiseert de winkel Eco&Fair een wijnproeverij waarbij een aantal van deze nieuwe wijnen kunnen worden geproefd. Om deze reden is de winkel dan ook langer open op deze dag. Aansluitend is er om 21u het concert van HT Roberts in ‘t café van ‘t Uilekot. Een selectie van deze wijnen kan dan ook betalend worden gedronken.

Tags: