Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
7 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Thema Lezen in de Lente 2016

Met een nieuwe editie ‘Lezen in de Lente’ snijden we het thema ‘Geloof’ aan, met als motto “Er is iets, desondanks, dat blijft bestaan.” (J.L. Borges).

Een mens kan niet zonder geloof, en wie gelooft, gelooft altijd in iets: godsdienst, wetenschap, een ideologie, de groep, zichzelf, … Geloof motiveert maar kan ook destructief werken.

In 2016 wil Lezen in de Lente datgene waarin mensen geloven, met een aantal schrijvers thematiseren. Ons uitgangspunt is de actualiteit en de bekommernis in het geloof in het ‘goede’ leven. De cultuur van het goede leven staat haaks op de cultuur van de dood van de fundamentalisten die verblind door hun geloof enkel het kwade bespeuren en willen uitroeien. Onze reactie hierop is geen fatalisme of ongeloof in het goede leven, maar een maatschappelijk debat over de diverse vormen die het goede leven kan aannemen.

Aan auteurs vragen wij wat de plaats van het vrije woord is in een multiculturele gemeenschap die het wederzijds respect hoog houdt. Verzet hun ‘vrijzinnige’ taal zich zoals Charlie radicaal tegen de ‘godsdienstige’ openbaring? Of is zo een tegenstelling – zoals die tussen wetenschap en geloof – achterhaald, en vraagt de ecologische crisis – zoals wijlen Jaap Kruithof dertig jaar geleden al stelde – een ‘religie’ die rationele waarde toekent aan dieren en planten? Zo ja, hoe verbinden wij zo’n religieus geloof met de westerse verzorgingsstaat en zien wij daarbij nog een plaats voor vormen van conflict, verzet of syndicale solidariteit? Geloven wij meer algemeen nog wel dat het goede leven kan verwerkelijkt worden in de Europese Unie waar zovelen, gedreven door hun geloof in vrede en hun hoop op een beter leven, heen vluchten?

Deze maatschappelijke vragen over het geloof in het goede leven willen wij niet alleen voorleggen aan non-fictie schrijvers, maar ook aan dichters en romanciers die telkens weer de vraag stellen of wij mogen geloven wat wij zien, horen, smaken, ruiken of voelen, en de verhouding tussen onze zintuiglijke ervaring en het wereldbeeld waarin wij geloven, op elke plaats en in elk tijdperk anders invullen en verdiepen.

Binnenkort plaatsen wij hier het volledige programma op www.lezenindelente.be

Tags: