Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
10 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Kunstproject voor Ressegem

Het centrum van Ressegem krijgt binnenkort dan toch een verkaveling. Een speciale dan wel. De twee weiden in het centrum van de gemeente worden cadeau gedaan aan de inwoners. Elke inwoner krijgt een kavel en kan daar gedurende een jaar iets mee doen: braak laten liggen, beplanten, een tuintje aanleggen. Het moet gaan om vergankelijke zaken, want na een jaar wordt beslist of de verkaveling blijft. Als dat niet het geval is, keert men dus terug naar de gewone huidige toestand.

Voor diegenen die nu al hun hart vasthouden: van bouwen, funderingen gieten, … is er zeker geen sprake. Het project is het resultaat van een wedstrijd die de Vlaamse Bouwmeester organiseerde. Men wilde kunstenaars hun gang laten gaan in de open ruimte van vijf gemeenten. Herzele werd geselecteerd.

Twee kunstenaars kregen Herzele toebedeeld:  De Duitser David Helbich maakte al conceptboeken over verschillende Belgische steden en is actief in heel wat branches: fotografie, projecten opzetten, audiogidsen maken enz. Birthe Leemeijer is een Nederlandse kunstenares die tot de essentie van een beleving probeert door te dringen. Beiden wonnen internationale prijzen en deden projecten in heel wat landen. Een internationale prijs voor Ressegem dus.

Rond de geselecteerde projecten werd onlangs een boek voorgesteld in de KVS-schouwburg te Brussel.

De kunstenaars refereren naar wat men vroeger ‘meents’ noemde: gemeenschappelijke landbouwgronden in het centrum van een gemeenschap. Dit begrip doet automatisch ook denken aan de ‘commons’. Dit waren gemeenschappelijke gronden die lokale gemeenschappen hadden in Engeland. Ze waren soms eigendom van anderen, maar werden gemeenschappelijk gebruikt. In moderne economie heeft men het dikwijls over commons als men het heeft over gemeenschappelijke zaken die waarde hebben maar niemands eigendom zijn: al dan niet schone lucht, water, open ruimte.

Op zich een interessant project dus voor het centrum van Ressegem. Het is alleen wat spijtig  dat men vrij lang wacht om het onder de bevolking bekend te maken. Van zo een gemeenschappelijk project zou men ook mogen verwachten dat het van onderuit tot stand komt van bij het eerste idee. Er wacht de gemeente nog een taak om deze nieuwe dynamiek te verzoenen met de vroegere voorstellen. Architect Eugeen Liebaut maakte rond de weiden een plan in opdracht van het Herzeelse Schepencollege. Daar kwam prompt reactie op van het Actiecomité Ressegem dat een eigen maquette indiende met een voorstel tot herwaardering van de erfgoedsites (motte en Frankische overblijfselen op de weiden). Ook Natuurpunt diende een eigen ontwerp in.

Voor vzw ’t Uilekot is de lokale gemeenschap de prioritaire partner. Zonder deze gemeenschap en haar vertegenwoordigers heeft het project geen kans. Een dialoog tussen de initiatiefnemers en het Actiecomité lijkt dan ook de eerste voorwaarde om het project te doen slagen. 

De gemeente Herzele maakt voor het project 25.000 euro vrij en de Vlaamse Overheid doet er 15.000 bovenop. Daarnaast moeten allicht bijkomende sponsors gezocht worden.

 

Tags: