Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
10 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

FEEST van het BOEK ~ auteurslezingen, boekenmarkt, concert, literaire tattoo's, ...

Praktische info onderaan.

PROGRAMMA:

13u00 - 18u00: TWEEDEHANDBOEKENMARKT & LITERAIRE TATTOO'S (De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele)

13u00 - 20u00: KUNSTEXPO'S: ex-pitabar Peperstraat (eten en kunst), Herzeelse Burcht, zolder 't Uilekot én De Wattenfabriek

14u00 – 18u15: AUTEURSLEZINGEN (café 't Uilekot)

            14u00: Frederik Willem Daem

            14u45: Geertrui Daem

            15u30: Anissa Boujdaini

            16u15: Elvis Peeters

            17u00: Lara Taveirne

            17u45: Peter Holvoet-Hanssen

20u00: Concert: Nele Needs A Holiday (café 't Uilekot)

 

PRAKTISCH:
Geïnteresseerde standhouders (tweedehandboeken of nevenactiviteiten) kunnen zich gratis melden via www.uilekot.org/contact of 053/62 64 36.

ADRESSEN: ’t Uilekot vzw, Groenlaan 39, Herzele; De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele. Burcht, Kerkstraat.

INKOM:

  • Auteurslezingen + concert: 10€ (geldig voor de volledig namiddag + avond) of vertoon van de combikaart Lezen in de Lente – editie jaar 2016.
  • Gratis inkom op de expo's en de boekenmarkt in De Wattenfabriek
  • www.lezenindelente.be

 

Hier meer info over de auteurslezingen:

Frederik Willem Daem debuteerde in het najaar van 2015 met de kortverhalenbundel 'Zelfs de vogels vallen', uitgegeven door De Bezige Bij. Hij publiceerde eerder verhalen in onder andere Das Magazin, Revisor, De Gids en Oogst, waarvan hij medeoprichter is. Voor de monografie van beeldend kunstenaar Rinus Van De Velde werd zijn werk in het Duits, Engels en Frans vertaald. Hij brengt op het feest van het Boek een stuk uit zijn bundel ‘Zelfs de vogels vallen’ en mogelijk ook een aantal persoonlijke, Herzeelse anekdotes. Deze bundel omvat tien kortverhalen, van een nachtelijke dwaaltocht over de boulevards van Parijs, de opkomst en ondergang van een televisiepredikant, een achtervolging door de voorsteden van Los Angeles of de privatisering van een ruimtestation. De lenige verbeelding van Frederik Willem Daem heeft toegang tot alle uithoeken van de wereld en tot de geest van de meest uiteenlopende personages. Ondanks de donkere thematiek, waarbij hij weigert de dood te schuwen, laat Daem in zijn eigenzinnige debuut ook steevast een sprankje hoop en humor doorschemeren.

 

Geertrui Daem (29 april 1952) groeide op in een Denderleeuwse volkswijk. Ze volgde kunsthumaniora en een lerarenopleiding, en studeerde beeldhouwen aan de Gentse Academie. Ze stond korte tijd voor de klas en werd nadien beroepsactrice. Ze doet ook aan theaterregie en tekent. Als schrijfster debuteerde ze in 1992 met de verhalenbundel 'Boniface'  en bijvoorbeeld in 2011 kwam het goed onthaalde boek ‘De Bedlegerige’ uit. Behalve verhalen publiceerde Daem ook een aantal theaterteksten. Kenmerkend voor haar literair werk is haar opvallend inlevingsvermogen dat ze combineert met een warme, ongecompliceerde vertelstijl. "Liever dan een klassieke lezing met vragen achteraf, vertel ik aan de hand van confronterende tekstfragmenten over inspiratiebronnen, ontstaan en evolutie van mijn werk. De tragiek van de personages - de kleine mens met zijn grote emoties, de (on)mogelijkheid tot communicatie - staat centraal, ook in mijn theaterteksten."

 

Anissa Boujdaini brengt poetry slam, een combinatie van een aantal kunstvormen: voordracht, dichtkunst en performance. Sommige artiesten leggen juist de nadruk op de poëzie en hun teksten, anderen op de voordracht en weer anderen leggen de nadruk op ritmiek. Bij het slamdichten maakt de dichter gebruik van intonatie, ritme en lichaamstaal. Anissa Boujdaini is Riffijnse Kielenaar. Met zowel persoonlijke als maatschappij-kritische gedichten probeert ze haar publiek zacht maar genadeloos mee te trekken in haar gedachtenstroom. Ze beschrijft haar teksten als simpele woorden met een stevige inhoud. Hier kan je haar aan het werk zien.

 

Elvis Peeters schrijft verhalen en werkt voor het theater. Hij is de drijvende kracht achter muzikale cultformaties als De Legende, en vervlecht als performer muziek en literatuur, toneel en cabaret. Hij debuteerde in 1992 met de verhalenbundel Het uur van de aap. Centrale thema's in zowel zijn theater- als prozateksten zijn de existentiële armoede en het emotioneel en relationeel onvermogen van de mens. Nog kenmerkend is het zuinige en strakke taal- en stijlpalet waarvan Peeters zich bedient. In 2000 haalt de verhalenbundel ‘Brancusi’ de long list voor de Gouden Uil. In 2001 verschijnt het eerste kinderboek ‘Meneer Papier gaat uit wandelen’ met tekeningen van Gerda Dendooven. In 2005 verschijnt een tweede roman ’De Ontelbaren’. Het boek staat op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2006 en de longlist voor de Gouden Uil 2006. In 2008 verschijnt Peeters zijn eerste dichtbundel ’Dichter’. De roman WIJ werd in 2009 met applaus onthaald en zorgde voor flink wat discussie. Van dit snoeiharde verhaal over acht adolescenten werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht. De roman 'Dinsdag' uit 2012 werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en de Libris-literatuurprijs. In ’t Uilekot stelt hij zijn laatste roman ‘Jacht’ voor. In Jacht delen we onze positie bovenaan de ladder met andere diersoorten, die net als wij over denkvermogen beschikken. We maken kennis met de hongerige amateur-jager Erik en zijn overbuurvrouw Karla. Hoe ménselijk zijn zij eigenlijk? En die rottweiler met zijn mooie jas, hoe dicht zal hij Karla durven naderen? Wanneer beschaving plaatsmaakt voor instinct en instinct voor beschaving, dan zijn wij misschien niet meer wie we denken te zijn. Volgens weekblad Knack: 'Peeters weet met fijnzinnig proza de menselijke tekortkomingen meesterlijk neer te zetten.'

 

Lara Taveirne (1983) is regisseur en auteur. Ze gelooft in de liefde als oorsprong en oorzaak van alle dingen. In haar werk worstelt ze ermee. En soms, als het lukt om er door middel van de juiste woorden overheen te komen, ontdekt ze weer een nieuw facet dat haar pen nodig heeft. In 2014 verscheen haar debuut De kinderen van Calais, een indrukwekkende roman die haar lezers sprakeloos achterliet. Deze werd prompt genomineerd voor de Bronzen Boekenuil 2014. Op het Feest van het Boek stelt ze haar tweede roman ‘Hotel zonder sterren’ voor: Een manier om voor altijd van elkaar te houden hadden ze al gevonden. Dat was door nooit bij elkaar te komen. Maar tien jaar en elk een huwelijk later krijgt Andreas heel vroeg in de ochtend telefoon. Zij is het. Ze ademt diep in. Dan zegt ze: 'Ik geloof dat ik een heel mooi cadeau heb.' Hij doet niks liever dan geloven wat zij gelooft. Twee dagen wil ze hem geven. Die zullen ze doorbrengen in het Bussaco Palace Hotel, het allermooiste hotel van Europa. Want na tien jaar hebben ze recht op superlatieven. Twee dagen om de tijd in te halen en uit te komen op de plek waar het verkeerd is gegaan.” Met een uiterst trefzekere maar lichte pen beschrijft Lara Taveirne de prachtige geschiedenis van een ontnuchtering.

 

Peter Holvoet-Hanssen debuteerde in 1998 met de dichtbundel Dwangbuis van Houdini. Hiervoor ontving hij in 1999 de Vlaamse Debuutprijs. Een jaar later verschijnt zijn tweede dichtbundel Strombolicchio: uit de smidse van Vulcanus, waarin hij de relatie tussen toeval en orde problematiseert. Deze dichtbundel werd in 2001 onderscheiden met de Dirk Martensprijs. In 2004 verscheen zijn eerste prozaboek De vliegende monnik. Een hersenspinsel. Op 28 september 2013 kreeg Peter een poëzie-muziekstraat aan de Schelde Internationale Muziekstroom-route in Sint-Amands toegekend. De straat draagt de naam Peterplein en ligt aan het Emile Verhaerenmuseum. Holvoet-Hanssen woont samen met jeugdauteur Noëlla Elpers, waarmee hij samen in 1994 Het Kapersnest oprichtte. In januari 2016 kwam zijn nieuwe dichtbundel ‘Gedichten voor de kleine reus uit. “Gaandeweg een voorstelling wordt duidelijk wat Holvoet-Hanssen gemeen heeft met ontsnappingskunstenaar Harry Houdini. Personages komen tot leven in een voordracht variërend van uitbundig - muzikaal tot verstillend. Uitersten worden verbonden: spel en ernst, humor en ontroering, licht en donker."

 

Concert: Nele Needs A Holiday

Om 20u speelt Nele Needs A Holiday, de band rond charmante frontvrouw Nele Van den Broeck. Bijgestaan door zes vrouwelijke bandleden speelt ze liedjes over alledaagse tragedies: over het lief dat je lief niet meer is, over de school waar je werd buitengegooid, over vieze kerels die je lastigvallen op straat, over wakker worden en je die zéér subversieve danspassen van de voorbije nacht vaagweg herinneren... 

Elke keer er iets in Neles leven mis loopt, schrijft ze er een nummer over, wat resulteert in liedjes met titels als "Loser's Twist", "I Really Wish I Was A Bitch" en "I Love You But I Google Other People” en ‘Drunk song’, dat regelmatig op Radio 1 is te horen.

Met klaterende backings, een flinke portie "shalala", grappige en clevere teksten en opzwepende ritmes bezorgen ze je een instant vakantiegevoel. Ze brengen muziek die kan omschreven worden als gemene pop, akoestische punk of nieuwe zakelijkheid.

Nele Needs A Holiday laat zich inspireren door antifolk helden als Jeffrey Lewis, Daniel Johnston en The Moldy Peaches, maar ook door girlbands uit de vroege jaren zestig, zoals The Ronettes, The Chrystals en The Shangri-Las. Verdere inspiratie vindt Nele in baaldagen, gevoelens van wraak, pijnlijke schoenen en zatte botten, verscheidene complexen, en dat lege gevoel na een hele avond zappend voor TV te hebben gezeten. Nele Needs A Holiday werd Jong Muziek Laureaat op Theater Aan Zee 2008 en haalde de finale van Humo's Rock Rally 2010.

 

DOORLOPEND: tweedehansboekenmarkt en -restauratie, literaire tattoo’s, kunstexpo's op zolder, Herzeelse Burcht, De Wattenfabriek en ex-pitabar (Peperstraat). In deze voormalige pitabar kan je terecht voor voor heerlijke Salades in a Jar (salades in een potje) aan €10 en bio- en fairtradedrankjes.

Geïnteresseerde boekenhandelaren kunnen een gratis standplaats reserveren via www.uilekot.org/contact

Lezen in de Lente is een initiatief van ’t Uilekot vzw ism Academie Herzele, Bibliotheek Herzele, Gemeente Herzele, Bibliotheek Geraardsbergen, Bibliotheek Ninove, Climaxi vzw, De Corridor, De Lezende Paling, Ecokot, Giesbaergske Koleuren Gazette, Hart Boven Hard Aalst, Linx+, Masereelfonds vzw, Mens(en)werk, vzw ARTure, vzw Curieus, GROS Herzele en Benefiet Haïti en met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Climaxi en Masereelfonds.

PRAKTISCH:

Gelieve te parkeren op de Groenlaan.

De (betalende) auteurslezingen gaan door in het café van ’t Uilekot, de (gratis te betreden) boekenmarkt is in De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele (op wandelafstand van 't Uilekot). Je kan daar ook terecht voor literaire tattoo's en kindergrime.

Datum: Zon. 01/05, vanaf 13u

Locatie: ’t Uilekot, Groenlaan 39, Herzele

Inkom adk: € 10 of combikaart twv € 20.

De combikaart Lezen in de Lente is geldig op alle 17 activiteiten. Het literair festival Lezen in de Lente heeft in het jaar 2016 het thema ‘Geloof’, met als baseline “Er is iets, desondanks, dat bestaat”. Volledig programma via www.lezenindelente.be

 

 

Datum: 

zondag, 1 mei, 2016 - 13:00 to 22:00