Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
7 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Panamapapers in Z.O.-Vlaanderen

De Panama-papers ken je ondertussen wel. De internationale journalistengroep ICIJ kon beslag leggen op tienduizenden documenten van het Fonseca-bureau in Panama. Ze tonen aan hoe rijke mensen wereldwijd hun geld beleggen in belastingparadijzen en  hoe ze via offshore constructies de beste manieren zoeken om aan belastingen te ontsnappen.

Ook in onze streek zitten een paar van die vlegels: een Van Den Bossche uit Oosterzele, Van De Vijver uit Zottegem… allebei hebben ze hun buitenlandse firmaatjes die het leven wat meer doen opbrengen.

In Brakel is ophef ontstaan rond de figuur van Stephen Van Den Berghe, prominent CDV-er en voorzitter van voetbalclub Olsa Brakel. De krant Het Laatste Nieuws zette de man in de verf en tipte zijn firma Incomec-Cerex als een onderdeel van het web. Hij ontkent in alle toonaarden en zegt al eens beschuldigd te zijn van dit soort van zaken, nl. het onderbrengen van centen in Maleisië. In Het Laatste Nieuws trekt hij stevig van leer: “Ik heb niks misdaan, het onderzoek is toen ook op een sisser afgelopen, maar nu sta ik niet eens op die lijst…” Van Den Berghe staat inderdaad niet op de lijst. De journalist die de databasa van ICIJ (https://offshoreleaks.icij.org) beheert heeft per ongeluk Van Den Brghe getijpt ipv Van Den Berghe. Daar stopt het verhaal van de ontkenning. Overigens kan Van Den Berghe wel gelijk hebben. Het ICIJ zei van bij het begin van het onderzoek dat het perfect kan dat een aantal mensen volkomen volgens de wet gehandeld heeft. Dat zegt dan veel over de wet in die bewuste landen.

In Oudenaarde valt de familie Santens opnieuw op in het lijstje van ICIJ. Herman Santens zou met zijn toenmalige echtgenote en dochter via Luxemburg een constructie hebben opgezet in de Seychellen. Vorig jaar raakte bekend dat Marc Santens via een minnelijke schikking van 4,5 miljoen euro aan een proces ontsnapte waarbij de fiscus een aantal frauduleuze zaken op tafel wou leggen. Ook de familie Pycke, die Inex in handen heeft  te Sint-Lievens-Houtem kwam toen in een slecht daglicht te staan. Werner Pycke liet Inex aan zijn zussen en beheert samen met de dochter van Lieven Santens de watergroep TOP-bronnen te Brakel. Het vermogen van de familie Santens wordt geschat op zo een dertig miljoen euro.  Volgens de ICIJ zouden maar liefst vijf familieleden op allerhande manieren betrokken zijn bij o.a. vennootschappen (The Bearer, Virage Commercial SA) op de Maagdeneilanden. Ze kregen daarbij de hulp van Fonseca én het Luxemburgse filiaal van de Société Générale. Rond deze piste zou volgens fiscaal expert en advocaat Michel Maus ook een rechtszaak bezig zijn waarin men probeert om het op een minnelijke schikking te gooien.

Filip De Bodt

 

Tags: