Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Nationalismedebat: Vincent Scheltiens en Freddy De Pauw

Op donderdag 26 april gaat in 't Uilekot een inhoudelijke activiteit door over de thema's nationalisme, Europa,... in kader van het literair festival Lezen in de Lente.

In het boek ‘Met dank aan de overkant’  beschrijft Vincent Scheltiens de politieke geschiedenis van België. Hij stuit op een aantal curieuziteiten, bijvoorbeeld dat Walen zich in de negentiende eeuw beschouwden als Germanen, net als de Vlamingen: twee loten van dezelfde stam. En dat Walen geen Frans spraken. Walen spraken Waals, het Frans was voor hen net zo een vreemde taal als voor Vlamingen.” De politieke relatie tussen Vlaanderen en Wallonië is getekend door conflicten. Vincent Scheltiens legt uit hoe die tweespalt is ontstaan en waarom ze zo voorspelbaar lijkt. Vanaf het ontstaan van België hebben Vlaamse en Waalse politici vijandbeelden gehanteerd die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ook achter het hedendaagse conflict tussen rechtse Vlaams-nationalisten en Waalse sociaaldemocraten gaan stereotypen schuil die veel ouder zijn dan we vermoeden.

Freddy De Pauw (auteur en ex-journalist De Standaard) vindt dat het nationalisme ook een recht op zelfbeschikking is, dat zijn mooie kanten heeft.

Met beide auteurs gaan we op zoek naar hoe België er voorstaat en hoe nationalisme werkt. Zitten er al dan niet goede kanten aan? Wat te denken van de evolutie in Catalonië, in Europa? Zou België verder staan in zijn klimaatstrijd als het land volledig federaal gebleven was, of net omgekeerd?

Dit is een activiteit ism én met de steun van vzw Climaxi, De Wattenfabriek (thema Europa) en Masereelfonds. Een zitplaats reserveren kan via ons contactformulier.

Inkom: €5.

Locatie: 't Uilekot, Groenlaan 39, Herzele.

Datum: 

donderdag, 26 april, 2018 - 20:00 to 22:00