Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 19 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

UILEKOT PARAAT IN KOPENHAGEN

De gesprekken laaiden ondertussen op aan boord: globalisering, islamofobie en natuurlijk klimaat en sociale rechtvaardigheid. Na een rit van ongeveer 16u kwamen we moe maar vol enthousiasme op onze eindbestemming. In het cafe tegenover het station werden we onmiddellijk geconfronteerd met de warme Deense gastvrijheid. Na het bepalen van onze strategie trokken we richting “The Flood”. Een rustige maar plezante betoging georganiseerd door Friends of the Earth. Een opwarmer voor de grote manifestatie in de namiddag. Onze wapperende vlag zorgde voor aantrekkingskracht bij vrienden van ‘t kot. Voor we het wisten zaten we een tas warme tomatensoep te drinken met Sjapie van LEEF!-Zaventem.

Goed opgewarmd trokken we richting de hoofdact: de 6 km lange klimaatbetoging naar het Bella Center waar de klimaattop plaatsvindt. Bij aankomst op het verzamelpunt warden we meteen verrast door de enorme mensenmassa. Spontaan zochten we de grootste spandoek op en wonder bij wonder was dit een gigantische banner van klimaat en sociale rechtvaardigheid.

Klein maar dapper die Belgen. Door de scandinavische temperature leek het wachten op het vertrek van de stoet eeuwig te duren. Maar het massale geluid bij het horen van de mededeling dat er 100.000 mensen aanwezig waren verdrong de kou. De betoging was opgedeeld in 2 groepen. Een pascifistische groep van milieuorganiaties en tweede groep waarin ook wij meeliepen bestaande uit andersglobalistische en antikapitalistische organisaties. De opkomst en het enthousiasme bewijzen dat het hart van de andersglobalisten luider klopt dan ooit.

Ondertussen interviewden we de franse boerenactivist José Bové, een linkse Portugese Europarlemetair en andere interessante mensen. De politie was duidelijk omnipresent. Van een Deen hoorden we trouwens dat de wetgeving dermate aangepast werd, zodat mensen tijdens deze top veertien dagen kunnen worden aangehouden.  Om 17u hoorden we dat de staart van de betoging ingesloten werd door de politie.

{mosimage} 

Later signaleerde men dat 900 mensen waren opgepakt. Julien uit  Brussel die we op de bus leerden kennen was één van de gearresteerden. Ze werden zes uur vastgehouden,  drie uur daarvan vastgebonden op straat. De pers die probleemloos het gebeuren kon fotograferen en filmen werd plots weggestuurd toen mensen slagen kregen omdat ze wilden rechtstaan. Omdat mensen niet naar toilet mochten konden ze niet anders dan in hun broek plassen. Deze vernedering had ook ons kunnnen  overkomen, want het merendeel van de gearresteerden waren geweldloze activitisten.

Na de betoging belandden we in een gezellige Deense kroeg met de medewerkers van de Climaxitoer, Famke en Hector. Als bescheiden Belgen konden we ons makkelijk aanpassen aan het luidruchtig Deense drinkgelag. Terwijl we van hot naar her gestuurd  werden op zoek naar onze slaapplaats liet een Maghrebijnse journaliste die deelnam aan de officiële top ons weten dat, terwijl Europa een daling van de CO2 uitstoot van 20 percent tegen 2012 wil, de VS een daling van slechts 4 procent voorstellen. Uiteindelijk belandden we doodmoe in een sporthal bij een groep Nederlanders. We vreesden voor het ergste maar het bleek om een plezante Trotskistische groep te gaan. We werden zelfs vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan hun evaluatie – en voorbereidingsvergadering. Goeie inleiding in een diepe en broodnodige slaap...

Het is opmerkelijk om vast te stellen dat steeds meer mensen het kapitalisme als de hoofdoorzaak zien voor de klimaatopwarming: de actie voor een sociaal klimaat is internationaal. Tijd om de Climaxi DVD’s in alle wereldtalen te vertalen!

Méér nieuws in de loop van deze week!

Nina De Wolf
Maud Merchiers
David Baele
Sven Van Trappen

Gepubliceerd door: 

Tags: