Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

HOPENHAGEN!?

Het engagement en de vastberadenheid van de vele delegaties uit het Zuiden werkt inspirerend, maar wordt in de meeste gevallen getackeld door onder meer de houding van de Europese Unie. Op vraag van een aantal Afrikaanse delegaties, zou de EU een nieuwe ronde van emissiereducties onder het Kyoto-protocol kunnen vastleggen. Tot dusver zette de EU echter geen enkele stap om dit te verwezenlijken. Een krachtig Europees signaal zou nochtans een belangrijk element zijn om de klimaatonderhandelingen in een stroomversnelling te brengen.

De kans is dan ook groot dat heel wat Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse delegaties tijdens de laatste dagen hun rug keren van de onderhandelingen om buiten het protest te gaan ondersteunen. Nochtans zie je overal veel strijdbaarheid. George Monbiot, Brits auteur en groene activist, zette vandaag nog in de verf hoe erg Kopenhagen zal bepalen wie we zijn en waar we naartoe moeten. Een historisch moment dus. Ook binnen de NGO's is er veel twijfel om een streep te trekken onder het lobbywerk en de radicale stemmen buiten te versterken. Ook Friends of the Earth is niet geneigd om die stap te zetten. Ze willen tot op het laatste moment de delegaties uit het Zuiden en andere hoopgevende initiatieven ten volle steunen.

Social change, not climate change

Een baken van hoop is wellicht de enorme diversiteit aan groepen die je hier in Kopenhagen terugvindt. Vaak vooral buiten het Bella Center, in het Klimaforum of tijdens de vele betogingen en acties. Het klimaat en de « business-as-usual-oplossingen » die naar voor worden geschoven, beroeren duidelijk niet alleen de eerder klassieke of conservatieve milieubewegingen. Lokale bewegingen en radicalere netwerken zijn sterk betrokken bij het hele gebeuren. Overal hoor je slogans als « Our climate... not your business », « Reclaim the streets/fields» en « Power to the people ». De kleurrijke optochten doen soms zelfs denken aan de massabetogingen tijdens het Europees Sociaal Forum. De vele verklede mensen en een indrukwekkende sambaband doen je zelfs even op het Wereld Sociaal Forum in Brazilië wanen. Enkel de sneeuwvlokken moet je wegdenken.

Tijdens de vele seminaries, acties en demonstraties worden de oorzaken van de klimaatverandering vanuit een brede hoek benaderd. Sociale veranderingen, lokale productie en een herverdeling van de natuurlijke rijkdommen horen er bij.

Als Kopenhagen niet het verwachte resultaat oplevert op politiek niveau, dan is het misschien wel het begin van een nieuwe golf van sociale bewegingen. Met een divers publiek gaande van vakbonden, milieuorganisaties, lokale consumenteninitiatieven, linkse partijen, Via Campesina en vele anderen. Overal weerklinkt de boodschap dat een sterke climate justice beweging meer dan ooit nodig is. Intussen wordt hier volop expertise opgebouwd, ervaringen uitgewisseld en nieuwe of oude actietechnieken aangeleerd en doorgegeven.

Never trust a cop

Tijdens de grote aangekondigde betoging op zaterdag 12 december werden om en bij de 1.000 mensen opgepakt. En dit op een wel erg willekeurige manier. De politie is ook de dagen erna erg proactief op zoek naar mogelijke redenen voor arrestaties. Het aantal verhalen van mensen die zonder enige reden enkele uren gearresteerd worden, is legio. Het fouilleren en de vele vragen gebeuren om de haverklap als je door de stad wandelt. Bovendien is de politie niet vies van peperspray en werd deze al meermaals gebruikt in gesloten ruimtes en zelfs in een cel.

De verbazing is ook groot bij de bevolking van Kopenhagen zelf. Ze zijn enigszins opgeschrikt door al het politiegeweld. Bij de activisten groeit een steeds sterker gevoel dat strategieën tegen repressie van de politie de komende jaren essentieel zullen worden.

Rechtstreeks kan je volgen via http://indymedia.dk/action_timelines/16th-dec

Famke Vekeman

Gepubliceerd door: 

Tags: