Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
2 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Vierhonderd scholieren discuteren over klimaat in parlement.

Vierhonderd scholieren debatteren over klimaat in parlement.

Op vrijdag 5 mei kwamen een vierhonderdtal scholieren hun ‘scholierenparlement’ afronden in Brussel. Ze discuteerden een volledig werkjaar over klimaat in hun lokale sessies en kwamen naar het parlement voor hun overkoepelende slotzitting. Tijdens de middag recupereerden Vlaams Belang en NVA de happening in het Warandepark.

Op lokaal vlak komen de leerlingen zes keer per jaar samen om in een rollenspel standpunten in te nemen rond een thema. Dit jaar was het klimaat, volgend jaar kinderrechten. Tijdens de nationale bijeenkomst leverde Climaxi een aantal ‘experten’ die de discussies begeleidden.

De meest diverse voorstellen kwamen aan bod: een minimum aanbod voor vegetarische producten moet er komen, een soort van internationaal eenheidslabel voor duurzame producten, gekoppeld aan de prijs en door de overheid gecontroleerd. Het meest opvallende voorstel was een uitstootquotum voor CO 2. De standpunten werden voorbereid tijdens commissies en om 16 uur vlot gestemd door de voltallige vergadering.

Heel wat jongeren leren tijdens deze zittingen wat bij en komen gezwind voor hun standpunten uit. Anderen beschouwen het als een activiteit waarmee ze schoolpunten verzamelen of leerkrachten een pleziertje doen. Een vijftigtal mensen kwam uit Z.O.-Vlaanderen, waar vzw 't Uilekot het lokale parlement begeleidt. Ze komen uit scholen in Brakel en Zottegem.

Tijdens de middag verzamelde iedereen en het warandepark voor een happening. Een groot aantal jongerenbewegingen van politieke partijen én NGO’s hielden een infostand om de jongeren rond het klimaatthema warm te maken. NVA én Vlaams Belang misbruikten dit moment om Vlaamse Leeuwen uit te delen. Famke Vekeman: “Ze hadden zich centraal opgesteld en trokken tientallen jongeren aan die beladen werden met zwarte leeuwenvlaggen. Je zou verwachten dat een infomarkt rond klimaat een beetje thematisch blijft. Wie rond het thema niets te zeggen heeft en enkel wat propaganda komt voeren wordt best niet toeglaten.”

Nu is het zo dat wie het parlement gebruikt om er wat te organiseren, logischerwijs alle partijen moet uitnodigen op de zittingen en commissies. Een middagactiviteit in open lucht is evenwel wat anders.

Climaxi en vzw ’t Uilekot stuurden een brief naar de organisatoren waarin gevraagd wordt om in de toekomst extreem-rechts misbruik van dit evenement te voorkomen.

Heel wat scholieren vonden dat blijkbaar ook: ze haalden materiaal op bij de stand om het later vrolijk in vuilnisbakken of de fontein voor het parlement te kieperen. Anderen omhulden zich met de zwarte leeuw en paradeerden door het park. Het had toch wat de geur van een tamelijk ranzig klimaat.

 

Gepubliceerd door: 

Tags: