Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boekmei 2024

1 mei @ 10:00 - 20:30

Op woensdag 1 mei 2024 organiseert ’t Uilekot het jaarlijkse Boekmei met een strip- en boekenmarkt, literair café (auteurslezingen in ons boekencafé) en ter afsluiting een concert.

PROGRAMMA:

10u00 – 18u00: Tweedehandsmarkt strips en boeken

Markt op ons buitenterrein, gratis toegang. Gelijktijdig is er tot 13u ook de wekelijkse markt. Standhouders voor de strip- en boekenmarkt kunnen zich inschrijven via deze weblink hier. We voorzien een plekje waar je naar de gedichten van vers.versteld, Mieke De Pooter (jury- en publieksprijs Route 42) kan luisteren via koptelefoon. In de namiddag, van 13u30-18u leest Jo Van Driessche (publieksprijs poëziewedstrijd Route 42, jaar 2023) jou persoonlijk zijn gedichten voor.

14u – 18u: Auteurslezingen
* 14u00: Kristien De Wolf ~ Boekvoorstelling roman ‘Mooie Jo‘: een portret van andersgeaard zijn in de seventies.

Kristien De Wolf is auteur van o.a. ‘Regensoldaten’ en ‘Rotgeluk’. Mooie Jo, het hoofdpersonage van de gelijknamige nieuwe roman is even sprankelend als de tijdgeest waarin zijn leven buiten de oevers treedt. Een jongeman met een drang naar hoger honing: eerst naar God, dan naar vele soorten liefde. Jo treedt in, raakt verstrengeld in een dubieuze relatie met een priester en wordt ingewijd, niet alleen in het kloosterleven, maar vooral in the lush life van drank, auto’s en plezierreisjes, treedt uit en stort zich in het nachtleven, in de armen van Felix, in de herenliefde. Wat volgt is een tragikomisch leven in een bruisende tijd, een verkenning van vele soorten liefde en verraad, met een verleden dat nooit helemaal achter de horizont verdwijnt.

Mooie Jo is een biofictionele roman die tegen de de achtergrond van de stormachtige eeuwwende meer dan één taboe naar voren schuift, een verkenning van vele soorten liefde en verraad. Deze roman kreeg onlangs 4 sterren van Focus Knack.

 

* 15u30: Anton Jäger ~ Boekvoorstelling ‘Hyperpolitiek ~ Extreme politisering zonder politieke gevolgen

Jäger is columnist voor De Groene Amsterdammer, De Morgen,… en levert bijdragen voor o.a. Apache, De Standaard, Lava,… Hij is Belgisch historicus en publicist en  postdoctoraal onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij schreef ‘Kleine anti-geschiedenis van het populisme’ (2018), ‘Onder populisten: pamflet over een onbegrepen probleem’ (2022), ‘Welfare for Markets: A global history for basic income’ (2023) en op 15 april 2024 kwam zijn laatste boek Hyperpolitiek uit.

Iedereen die wel eens aan verhitte discussies deelneemt, kan bevestigen dat de politiek terug is in het dagelijks leven en dat debatten over corona, ‘wokeness’ en identiteit al lang buiten de oevers van sociale media zijn getreden. Na een tijdperk van postpolitiek, waarin technocratisch bestuur plaatsvond terwijl burgers hooguit vanaf de bank commentaar konden leverden, staat inmiddels bijna álles onder politieke hoogspanning. Anton Jäger muntte hiervoor de term ‘hyperpolitiek’. Hij merkt op dat golven van opwinding zich zelden vertalen in collectieve daden: politisering resulteert niet in politieke actie. Volgens Jäger is dit het gevolg van digitale eenzaamheid, waardoor mensen niet langer via de klassieke instituties zoals partijen en vakbonden betrokken zijn bij het politieke proces.

 

* 17u00: John Vandaele ~ Boekvoorstelling ‘De melkboer en de geschiedenis

Vandaele zijn magnus opus is er. Zijn boek is als een caleidoscoop, hij vermengt zijn eigen levensverhaal met een politiek-maatschappelijke samenvatting van de voorbije eeuw: twee wereldbranden en de lessen die daaruit werden getrokken, mensenrechten als medicijn tegen het eeuwige ‘wieder en gieder’, de hoogdagen van de welvaartsstaat en de aanvallen erop, de turbo van het neoliberalisme, de ecologische catastrofe, de crises van het systeem.

 

14u00 – 18u00: De Boekencaravan:

Tina parkeert haar retrocaravan aan ’t Uilekot en leest voor aan jong en minder jong.

 

19u00: Concert ‘Salopet‘ ~ dit trio brengt een fusie van jazz en folk met hun dwarsfluit, accordeon en contrabas: speels, dansbaar, avontuurlijk en gezellig, spontaan en met de voeten op de grond.

Dagticket (incl. concert): €25. Per auteurslezing en/of concert (incl. snacks): €9, voor 2 activiteiten €15.
Reserveren voor een auteurslezing is aangeraden, via ‘registreren’ op de website van Goed Geboekt.  Ons café is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar je geeft ons best een seintje op voorhand. We voorzien ook warm eten, van 11u30 – 13u en 17u30 – 19u: Eetkraam ‘Literatuur met ballen’.

Dit is een activiteit met de steun van Literatuur Vlaanderen en de Vlaamse Overheid en in kader van het leesbevorderingsproject Goed Geboekt en in samenwerking met vzw Climaxi.

Gegevens

Datum:
1 mei
Tijd:
10:00 - 20:30
Evenement Categorieën:
, , , ,
Evenement Tags:
Site:
https://www.facebook.com/events/3653846694932283

Organisator

’t Uilekot vzw
Telefoon
053/62.64.36
E-mail
uilekot@skynet.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

’t Uilekot vzw
Groenlaan 41
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Telefoon
053/626436
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Datum:
1 mei
Tijd:
10:00 - 20:30
Evenement Categorieën:
, , , ,
Evenement Tags:
Site:
https://www.facebook.com/events/3653846694932283

Organisator

’t Uilekot vzw
Telefoon
053/62.64.36
E-mail
uilekot@skynet.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

’t Uilekot vzw
Groenlaan 41
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Telefoon
053/626436
Bekijk de site van Locatie