Project ‘Ook de afbreker bouwt op’

In het jaar 2019 organiseerde ’t Uilekot met de steun van de Vlaamse Overheid en in samenwerking met de hoofdpartner vzw Climaxi het project ‘Ook de afbreker bouwt op’. Aan de hand van een rondreizende expo met vernissage/finnisage, een inhoudelijke gespreksavond, 2 muzikaal-literaire activiteiten, een affiche-expo, een zondagse concertenreeks, een autoloze zondag met mobiliteitsexpo, een Feest van de Solidariteit en een Literair Winterpunt brachten we de resultaten van verzet in onze regio naar voor.

We gingen contacten aan met huidige en vroegere influencers, raadpleegden archieven (o.a. AMSAB en LIBERAS), erfgoedcels enz. Na een oproep kregen we boeken, affiches en krantenknipsels aangereikt. Tijdens het Feest van het Boek organiseerden we een Affiche-expo over verzetsactiviteiten in de regio. We distilleerderden alle info tot 14 thema’s, stelden bondige teksten met bijbehorende illustraties op en lieten dit op 20 forexborden drukken. Het resultaat is de expo ‘Ook de afbreker bouwt op’. Via #ookdeafbrekerbouwtop kan je op Facebook een aantal foto’s en aankondigingen terugvinden.

Terrasconcerten

Samen met muzikant Bruno Deneckere organiseerden we een zondagse concertenreeks. Elke zondag in juli en augustus was er om 17u een concert op ons terras. Aanwezigen namen ook een kijkje in de Tram, waar de expo ‘Ook de afbreker bouwt op’ te bezichtigen was (met op de achtergrond muziek van Frontaal en uiteraard de 20 expopanelen).

Vertellingen

Don Fabulist en Jan Muze brachten vertellingen over Jan De Lichte. Wikipedia: “Jan de Lichte (Velzeke, 1723 – Aalst, 1748) was een Vlaams crimineel en bendeleider. Gedreven door armoede en gebrek tegen de achtergrond van de Oostenrijkse Successieoorlog ging hij samen met kameraden over tot diefstallen, overvallen en uiteindelijk moord.

Uitleen expo

Socio-culturele verenigingen, vakbonden, scholen,… kunnen de expo gratis ontlenen mits een aantal voorwaarden. We vragen – via overschrijving – een waarborg van €50,00. Bij schade van één of meerdere panelen herdrukken we deze en factureren dit door aan de ontlener (+-€45 per stuk). Vervoer (het kan in een gewone autokoffer) en opzetten van de expo organiseert de ontlener zelf, maar we helpen graag met de promotie van de activiteit. Graag ook wat sfeerfoto’s publiceren op jouw facebookpagina met de mededeling #ookdeafbrekerbouwtop

Voor praktische info en data kan je ons contacteren via ons contactformulier.

Expo op ISSUU

Hieronder kan je doorklikken naar de expo online op ISSUU.

Hier kan je de expopanelen online bekijken, met dank aan onze projectpartner vzw Climaxi.

Warme dank aan de projectpartner vzw Climaxi en de lokale partners voor hun medewerking aan dit project:

AMSAB (Archief en Museum van de sociale Bewegingen), vzw Climaxi, Centrum voor Streekgeschiedenis Zottegem, Documentatie Centrum en Archief van de Communistische Beweging (DACOB), ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst en Stadsarchief Aalst, Anarchistisch Centrum Gent, Collectie AVG-CARHIF Brussel, Curieus Aalst, Huis Van de Mens Aalst, Het Wereldhuis, LGBTQ, Y4ClimateAalst, ABVV, sp.a, PVDA, Groen, LSP, Lijst A, Blokbuster, Protestants Historisch Museum “Abraham Hans” Horebeke en verschillende individuen en vrijwilligers.

Extra dank aan de sponsor Eco & Fair cv.

Dit project was mogelijk door de steun van de Vlaamse Overheid.