Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Film ‘Passage Pyreneeën’

2 februari @ 20:00 - 22:00

- €5

De film ‘Passage Pyreneeën’ vertelt het verhaal van acht jonge vrouwen van de Toekomstacademie, een jongerenwerking van het Gentse sociaal-artistieke huis Victoria Deluxe. In de zomer van 2021 maakten de vrouwen een tocht langs ‘Le Chemin de La Liberté’. Een historische route gelinkt aan het boek van Sarah De Vlam, historica en auteur van “Passage Pyreneeën” (2020). Het boek vertelt het vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De route die de jongeren in 2021 volgden, werd tijdens de Spaanse burgeroorlog gebruikt door Spaanse vluchtelingen op weg naar Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten duizenden Belgische vluchtelingen deze route dan weer richting Spanje, ook op weg naar veiligheid.

Tijdens de tocht over de hoge en onherbergzame bergtoppen wilden de 8 jonge vrouwen dichter bij de gevoelens van de vluchtelingen uit het verleden staan. Het werd een ontdekkingstocht naar hun eigen sterktes en zwaktes, te midden van de prachtige maar ruige natuur. Een intense ervaring waarbij ze zichzelf en elkaar beter leerden kennen. En waarbij ze vooral ook ‘de vergeten geschiedenis’ van vele Belgische vluchtelingen konden verbinden aan hun persoonlijke levensverhaal. De tocht werd begeleid en prachtig in beeld gebracht door Sipan Hota en Jos Van Herreweghe. Samen monteerden ze de beelden tot deze pakkende documentaire.

Gros Herzele (Gemeentelijke adviesRaad voor Ontwikkelingssamenwerking en Duurzame Ontwikkeling) en Gamma vzw stellen de film voor op donderdag 2 februari om 20u in De Wattenfabriek. Jos komt de film inleiden en uitleiden.

Inkom: €5 (inclusief drankje na de film). Locatie: De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele.

Deze film is een organisatie van GROS Herzele (waarvan ’t Uilekot lid van is) in samenwerking met Gamma vzw en Victoria Deluxe vzw.

Gegevens

Datum:
2 februari
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
https://www.facebook.com/GROSHerzele

Organisatoren

GROS Herzele
’t Uilekot vzw
Gamma vzw

Locatie

De Wattenfabriek
Solleveld 35
Herzele, 9550
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
2 februari
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
https://www.facebook.com/GROSHerzele

Organisatoren

GROS Herzele
’t Uilekot vzw
Gamma vzw

Locatie

De Wattenfabriek
Solleveld 35
Herzele, 9550
+ Google Maps