Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Literair Winterpunt

21 december 2019 @ 20:00 - 22:00

- €7
Marc Gysens

Om de winter hartverwarmend van start te gaan organiseert ’t Uilekot op zaterdag 21 december voor de tweede maal Literair Winterpunt. Twee auteurs en een harpiste zijn er vanaf 20u te gast. Twee auteurs, prijswinnaar Stefaan van den Bremt en Jo van Driessche gaan in gesprek met elkaar over hun eigen werk, boeken, poëzie en de Denderstreek. Harpiste Ella Oelbrandt zorgt voor de warme muzikale noot.

Jo van Driessche werkte als psycholoog met kwetsbare kinderen en hun gezin. Langzaam leerde hij de grenzen van professionele pretentie en de eigen kracht van armen erkennen. Ontmoetingen hier, rond de Middellandse Zee en in het Oosten vijlden de evidenties van westers denken bij.

In zijn debuutbundel ‘Onvoltooide mensen’ werpt Jo van Driessche verbale dammen op tegen de schrale drift van hebzucht, isolement en becijfering die onrecht bestendigen. Hij beschrijft beeldrijk en met mededogen de zoektocht naar perfectie die de moderne mens drijft. Jo van Driessche tekent portretten van zwervers en eenvoudigen van geest; zij belichamen een simpel, toch rijk leven. Hij schetst een grootse natuur die de homo homini lupus troost en beweent. Hij verwoordt de kracht van mensen op weg.

Stefaan van den Bremt is dichter en essayist. Hij studeerde Romaanse filologie aan de KU Leuven en dramaturgie en letteren aan de Sorbonne te Parijs. Hij was docent aan het Conservatorium en aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij was betrokken bij theaterproducties van onder meer De Internationale Nieuwe Scène en Vuile Mong en zijn Vieze Gasten, en schreef tientallen liedjesteksten. In 1968 debuteerde hij als dichter en hij is ook actief als essayist. Zijn poëzie werd aanvankelijk tot het nieuw-realisme gerekend en getuigde van een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Mettertijd werd ze steeds meer taalgericht. Stefaan van den Bremt is ook een eminent poëzievertaler uit het Frans, Spaans en Duits.

In 1968 kreeg hij de prijs voor het beste literaire debuut voor zijn bundel ‘Sextant’. In 1980 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Louis-Paul Boonprijs. Zijn vertaling van de roman ‘Ségou’ leverde hem in 1988 de Koopalbeurs op. Ten slotte kreeg hij in 2007 in Mexico de Internationale Poëzieprijs Zacatecas. Zijn gedichten werden vertaald naar onder andere het Duits, Russisch, Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Fins, Roemeens en Sloveens. Hij leest voor uit zijn dichtbundel ‘Aalst‘.

Ella Oelbrandt speelt tijdens en na de voorstelling harp. Deze 18-jarige harpiste heeft de afgelopen jaren een heel divers repertoire opgebouwd, gaande van Haendel over Satie tot Piazzolla en terug. Ze brengt ook popnummers en filmmuziek zoals Human en Skyfall.

Winterpunt is de kortste dag van het jaar. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is dan het kortst en tegelijkertijd luidt deze gebeurtenis het begin van de astronomische winter in. In ’t Uilekot gaan we de winter in met boeken, poëzie en muziek.

Deze activiteit heeft de steun van Literatuur Vlaanderen en de Vlaamse Overheid  en is in kader van het project ‘Ook de afbreker bouwt op‘.

Inkom: €7, leden ’t Uilekot hebben korting en betalen €5.

Gegevens

Datum:
21 december 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

’t Uilekot vzw
Telefoon
053/62.64.36
E-mail
uilekot@skynet.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

’t Uilekot vzw
Groenlaan 41
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Telefoon
053/626436
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Datum:
21 december 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

’t Uilekot vzw
Telefoon
053/62.64.36
E-mail
uilekot@skynet.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

’t Uilekot vzw
Groenlaan 41
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Telefoon
053/626436
Bekijk de site van Locatie