Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eco & Fair: Expo ‘Tomato Revolution’

8 november 2022 @ 10:00 - 30 december 2022 @ 17:00

Van 8 november tot en met 30 december kan je in winkel Eco & Fair de expo ‘Tomato Revolution’ van vzw Climaxi bekijken. Is de tomaat zo onschuldig als ze lijkt? Wil je meer te weten komen over de schrijnende praktijken (lage lonen, moderne slavernij, agromaffia,…) die schuilen achter de import van tomaten? Wil je tips om duurzaam te consumeren?

De industriële tomatensector is één van de sectoren waarin mens en milieu uitgebuit worden. Wij willen via deze expositie bewustzijn creëren. Deze actie is een poging om tegengewicht te bieden voor de onrechtvaardige arbeidersomstandigheden die achter de tomaat schuilt. Dit doen we door eerlijke handel te promoten en een fairtrade alternatief te bieden.

De informatie is gebaseerd op het boek ‘Het Rode Goud’ van Jean-Baptiste Malet.Dit boek werd een bestseller in Frankrijk en won de Prix Albert-Londres 2018. Wie het boek leest, begrijpt waarom: de meest verwerkte tomaat op de planeet ruikt niet naar tomaat maar naar geld. In deze tentoonstelling worden een aantal thema’s overlopen omtrent de tomaat: de geschiedenis, culturele meerwaarde, reisweg, impact van de industrie en welke gevolgen deze heeft. Het verhaal achter deze (on)schuldige groente gaat van uitbuiting van arbeiders, agromaffia, fraude op mondiale schaal tot jaaromzetten van bijna 10 miljard dollar.

Bij deze tentoonstelling hoort een verkoopactie met producten van andere coöperatieven. We plaatsen naast informatie over de oneerlijke praktijken, ook bestelformulieren van het fairtrade assortiment uit de coöperatieve winkel Eco & Fair in Herzele. Indien je onze actie wil steunen kan je een bestelling plaatsen. Er wordt samengewerkt met drie partners om een alternatief te bieden:

  1. Esperanto Cooperativa Sociale: Esperanto is een coöperatie uit de buurt van Napels en bewerkt gronden die door de staat in beslag genomen zijn na maffia-processen. Ze werken in een horizontale structuur en produceren tomaten en afgeleide producten.
  2. Altromercato: Een Italiaanse fairtrade organisatie. De tomaten komen van twee coöperaties uit Sicilië en Puglia.  Altromercato is initieel gestart met de campagne Tomatorevolutions om tegengewicht te bieden voor de uitbuiting van werkers, waaronder veel vluchtelingen, in de Italiaanse tomatensector.
  3. Libera Terra: Liberta Terra groepeert negen Italiaanse coöperaties die in beslag genomen gronden van de maffia bewerken. Zij waren de eersten die in de jaren negentig een actie in mekaar staken om deze meestal verwaarloosde gronden aan coöperaties te geven om voedsel te kweken.

Dit is een expo van vzw Climaxi en een activiteit in samenwerking met de coöperatieve winkel Eco & Fair, vzw Wereldwinkel Herzele en vzw ’t Uilekot. Deze activiteit is mede mogelijk dankzij de steun van GROS Herzele.

Gratis inkom. Eco & Fair, Groenlaan 39, Herzele. 

Gegevens

Begin:
8 november 2022 @ 10:00
Einde:
30 december 2022 @ 17:00
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
, , ,

Organisatoren

Climaxi vzw
’t Uilekot vzw
Wereldwinkel Herzele

Locatie

Eco & Fair cv
Groenlaan 39
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Telefoon
053626436
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Begin:
8 november 2022 @ 10:00
Einde:
30 december 2022 @ 17:00
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
, , ,

Organisatoren

Climaxi vzw
’t Uilekot vzw
Wereldwinkel Herzele

Locatie

Eco & Fair cv
Groenlaan 39
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Telefoon
053626436
Bekijk de site van Locatie