Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wedstrijd ‘Den beste Iejzelse Druuigen Sjesjiesj’

2 oktober 2022 @ 10:00 - 9 oktober 2022 @ 20:00

Worst is bij uitstek een product van een efficiënte slacht. Alle resten en incourante delen van een dier worden vermalen en gekruid om tot een smakelijk geheel maken. De meest voorkomende droge worsten worden enkel van varkensvlees gemaakt. Maar ook het vlees van rund, paard, wildzwijn, hert, eend, konijn, kalkoen, struisvogel, … kan hiervoor worden gebruikt. Bij goede droge worsten wordt nog altijd volop gebruik gemaakt van natuurdarmen. In het laatste stadium wordt er vocht onttrokken uit de worst. Met het dalen van de wateractiviteit stijgt ook het zoutgehalte in het vlees. Dit zorgt ervoor dat de smaken intensiveren en restende bacteriën worden uitgeschakeld.

 

Ook in Herzele speelt de ‘druuige sjesjiesj’ een stevige rol. Hij wordt geapprecieerd bij de boterham, pick-nick, als gesneden hapje en als tussendoortje op café. Door die laatste functie is de ‘druuige sjesjiesj’ dan ook een sociaal bindmiddel bij uitstek.

 

Wij willen de verkoop ervan dan ook opwaarderen en stimuleren door de verkiezing van de ‘beste iejzelse druuige sjesjiesj’. Er zijn in Herzele nogal wat slagerijen die zelf nog hun worsten produceren: Slagerij De Boom (Groenlaan), Discount Sonck (Groenlaan) en Gabriëls (Stationsstraat) te Herzele. Den Eeuwigen Beenhouwer (Kauwstraat), Hoeveslagerij Daem (Zonneveld) en Van Laethem (Kauwstraat) in Sint-Lievens-Esse, Haegeman (Sleistraat) te Woubrechtegem. Wij dagen hen uit voor een wedstrijd.

 

Tijdens de streekproductenmarkt van Herzele op zondag 2 oktober kan je gratis ‘anonieme stukjes droge worst’ komen proeven aan de stand van de Eco & Fair-streekwinkel vanaf 10u (zolang de voorraad strekt). Hetzelfde fenomeen herhaalt zich tijdens kermiszondag op 16 oktober vanaf 16u (zolang de voorraad strekt) aan vzw ’t Uilekot (Groenlaan 41). We organiseren het zo dat de proevers kunnen aangeven naar welke droge worst hun voorkeur gaat (publieksjury). Ook een professionele jury (Herzeelse horeca) zal blind proeven. Op zondagavond 16 oktober of mogelijks woensdag 19 oktober tijdens de jaarmarkt (afhankelijk van de jury) voorzien we de uitslag.

 

Dit is een activiteit van ’t Uilekot vzw, Climaxi vzw en Eco & Fair, in kader van 1050 jaar Herzele – Hmmm Herzele.

Gegevens

Begin:
2 oktober 2022 @ 10:00
Einde:
9 oktober 2022 @ 20:00
Evenement Categorieën:
,

Organisatoren

’t Uilekot vzw
Climaxi vzw
Eco & Fair cvba-so

Locatie

Groenlaan, Herzele
Groenlaan
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Begin:
2 oktober 2022 @ 10:00
Einde:
9 oktober 2022 @ 20:00
Evenement Categorieën:
,

Organisatoren

’t Uilekot vzw
Climaxi vzw
Eco & Fair cvba-so

Locatie

Groenlaan, Herzele
Groenlaan
Herzele, 9550 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie