,

50 jaar vzw ’t Uilekot

Op 9 april 1974 werd vzw ’t Uilekot opgericht in Herzele.

Kritische jongeren scheurden zich af van de Meiclub in Borsbeke. De vzw werd een stek voor iedereen die wat kritisch naar de maatschappij kijkt en daar zonder verzuurd te zijn ook wat wil rond doen. Het werd een centrum voor muziek, literatuur, debat en kritisch denken. Tegelijkertijd is het al die tijd een café waar mensen met hun blijheid en verdriet terecht kunnen.

Heel wat initiatieven, jeugdhuizen, buurtcentra uit die periode verdwenen of zijn een onderdeeltje geworden van een gemeentebestuur. We denken daarbij aan jeugdhuizen als Jan De Lichte in Zottegem en Vroem in Herne/Geraardsbergen. Stadskranten als ‘t Klokzjiël in Ninove, waar vzw ’t Uilekot het onderschrift ‘Dweis mor Welgezindj’ (dwars maar goedgezind) aan overhield deden het licht uit. Milieugroepen sneuvelden.

Al die tijd maakte ’t Uilekot ook ruimte voor regionale initiatieven zoals Regionaal Sociaal Forum, VAKA (Vlaams Aktiekomitee Tegen Atoomwapens) Z.O.-Vlaanderen, milieugroep ZOVLAK (Zuid-Oost Vlaams Aktie Komitee) Wetswinkel, DenderAktieKomitee, Werkgroep Internationale Samenwerking en anderen. We gaven een flinke duw aan nog bestaande initiatieven: Scholierenparlement Z.O.-Vlaanderen, Aktiekomitee N42, groepen tegen kindermisbruik, vzw Climaxi (dé sociale klimaatbeweging) en veel andere initiatieven. We functioneerden zelfs een tijdje als zeefdrukkerij voor verenigingen uit de buurt.

Het verenigingsleven mag dan tanend zijn, ’t Uilekot blijft verder bestaan. Dat heeft vooral te maken met de humoristische geest en de mix van initiatieven. ’t Uilekot was nooit alleen politiek of actie, maar een centrum waar iedereen zijn plaats in heeft.

Ons café staat vol met tweedehandsboeken, we organiseerden vele auteurslezingen en maatschappelijk debat. We zijn niet alleen een trefpunt voor sociaal geëngageerden, maar ook een plaats om vriendschappen te smeden, een babbeltje te slaan of gewoon om er van de muziek te genieten. De laatste jaren herleefde de barwerking door een succesvol zomerterras en een marktcafé op woensdagvoormiddag. Op zaterdag zijn er regelmatig concerten, op zondag een maandelijks muzikaal vrij podium (Bluesy Jams) en op vrijdag kan je er lekker de week van je afschudden. 

Dat de vzw ook al vele jaren in een oude tramstatie in het centrum van Herzele huist en er zelfs een Brusselse tram voor de deur zette, geeft nog steeds een extra boost.

Tientallen anekdoten speelden zich af om en rond ’t Uilekot: toneel spelen tegen de fusies in 1974, de Vlaamse Militanten Orde (VMO-voorganger van het Vlaams Blok) die hakenkruisen kwam spuiten op de muren, zelf bereide etentjes die op de laatste moment nog klaar raakten, Lammeke Zoet tijdens de kermis, huis aan huis gaan zingen tijdens driekoningen en daar al dan niet bij afgaan, de ezel uit de kerststal van Herzele een beter plaatsje geven, een hilarische opening van het Herzeelse gemeentehuis, De Grote Iejzelse Konferensje, Jeugdwerking Den Tram, Jeugdwerking ’t Muizekot, vrijwilligers die het beste van zichzelf geven om activiteiten te doen slagen, …

De werking is een sappige mix van de culturele en sociale functie, een volkshuis. Vriendschappen en liefdes werden beëindigd of gestart aan den Uilekottoog, velen engageerden zich er om van de wereld een schonere plek te maken, waar verdeeldheid geen kans krijgt en solidariteit op de voorgrond staat.  

’t Uilekot timmert graag verder aan de maatschappelijke weg en heet daarom vrijwilligers welkom. De individualisering en verzuring van onze maatschappij verdeelt mensen en zet ze alleen. We zijn een huis van ‘menselijkheid’ en kritisch denken.

En we zullen dat ook blijven zijn, hoe rechts of extreem-rechts een maatschappij kan worden. Ondanks elk mogelijk fake-nieuws, zwarte zondagen of kromme vrijdagen!

De vzw viert zijn vijftig jaar met een feestprogramma. De eerste activiteit van dit feestjaar was het concert van Jan De Wilde (zelf 80 jaar) in De Steenoven. En dan was er ook nog Boekmei (Goed Geboekt) op 1 mei, Tramrock op zaterdag 11.05. Er volgt nog een feestelijke avondmarkt op vrijdag 5 juli, een expo en fuif op zondag 1 september en we laten nieuwe t-shirts drukken.

Wil je ons helpen dweis (dwars) maar welgezind te blijven? Je kan lid worden van de vzw (lees meer hier) of jou engageren als vrijwilliger (barwerking, activiteiten binnen en buitenshuis, artikels schrijven, jou engageren tijdens interne vergaderingen of als vertegenwoordiger in een adviesraad, tuinwerk doen op vrijdagnamiddag, maandelijks op zaterdagvoor- of namiddag de winkel Eco & Fair openhouden,…

En uiteraard kan je ook iets komen drinken in ons boekencafé. Vrijwilligers houden het open op woensdag van 9u – 13u, vrijdag vanaf 18u, zaterdag vanaf 20u en op zondag van 18u – 21u (zomermaanden 22u). Je kan ons ook volgen via sociale media: Facebook en Instagram.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.