Nieuw in de winkel Eco & fair

Eco & Fair haalde wat nieuwe producten binnen voor de eindejaarsdagen. Een aantal andere zijn er terug. Wat dacht je van ongefilterde olijfolie, Sint-Jansolie, Grieks zout en kruidenolie? Hetzelfde als wij? Zomaar om jezelf te verwennen met al dit heerlijks of als cadeau voor vrienden of familie.

Het zijn moeilijke omstandigheden, die lockdown en de organisatie ervan. Bij Eco & Fair vind je dit jaar geen artisanaat of kledij. Die mogen we Corona-gewijs immers niet meer verkopen in de winkel zelf, of toch op zijn minst tot half december. De winkel is open, maar mag alleen essentiële goederen verkopen: voeding, zepen en onderhoudsproducten en…. boeken. Ander materiaal (zoals de draagzakken van Lesbos) kan je enkel nog online bestellen. We doen ons best om het assortiment dat we mogen verkopen nog aantrekkelijker te maken. Zo willen we een uitgebreide selectie aan vis (Noordzeevis, diepvries), oesters, mosselen en krab van Pintafish verkopen. Die zullen beschikbaar zijn op 18/11, 2/12 en 16/12. Bestellen kan tot de zaterdagavond ervoor, afhalen vanaf donderdag. Wie een overzicht wil van alle visproducten mailt naar filip@climaxi.be

We hebben nieuwe ongefilterde olijfolie van Modousa-boeren op Lesbos. Ongefilterde olijfolie bevat nog meer anti-oxidanten en omega 3-vetzuren dan andere. Doordat deze olie geen extra filtering heeft, zitten er nog restanten water en olijven in de olie, wat ze troebel maakt. Je moet ze wel binnen de zes maanden verbruiken en ze kost €8,30 voor een fles van een halve liter. Net zoals met Beaujolais nouveau heb je voor- en tegenstanders: de ene vindt ze intenser van smaak, de andere merkt weinig verschil. In elk geval is het een specialiteit die discussie uitlokt en er als cadeautje mag zijn. Zeker samen met het boek over Olijfolie van olijfoliesommelier Wilma Van Grinsven (€25). Natuurlijk zijn er ook nog de blikken bio-olijfolie van Modousa (48 € voor 5 liter) en de literflessen van Greenland (iets meer karakter) aan €9,50.

Greenland bracht haar olie van Kolovi-olijven in een feestjasje naar buiten. Wij verkopen van hen olijfolie met extra rozemarijn,  in een mooi flesje van 250 ml. (6,80 €).

Nog een tip: olijfolie moet drie verschillende smaken hebben: een vleug bitterheid, iets pikant en iets fruitig. Koop nooit olijfolie zonder ze te proeven én denk er aan dat merken als Bertolli al meermaals genoemd zijn in fraudezaken rond olijfolie, ondermeer voor het verhandelen van olie van mindere kwaliteit aan een duurdere prijs. Als je nog zo een oud tweetakt-scooter in huis hebt waar je benzine en olie moet voor vermengen, koop dan zeker Bertolli en andere merken. Als je olijfolie echt wil gebruiken om eten mee te bereiden, koop ze dan bij ons of proef zeker eerst eens.

Olijven

We hebben weer zwarte olijven van Modousa-boeren. De Damastes, gedroogde biologische zwarte olijven hebben het langst aan de boom mogen hangen. Het vruchtvlees is zacht en zoetig, een heerlijke olijf bij een aperitief, op een pizza of in een stoofpotje.

Modousa biedt nu ook groene olijven aan in eigen sap en verpakte ze in bokaaltjes in plaats van vacuümplastiek (€4,90 voor 220 gr.)

Naast zwarte olijven hebben we een nieuwigheid bij de groentjes: groene olijven met tijm en look. De kolovi olijven van Tepes, de familieboerderij van Panagiotis op Lesbos, worden op een oude traditionele manier eetbaar gemaakt: gedurende 9 maanden deze olijven  in vaten met water en zeezout bewaren. Dit fermentatieproces moet een goede opvolging krijgen. Op het einde gaan er tijm en look in. Wat je enkel hier en in bijzondere specialiteitenwinkels kunt vinden, zijn de gekraakte olijven. Gekraakte olijven krijgen eerst een slag van de hamer en gaan dan fermenteren in water en zeezout. Zo krijg je een frissere, iets zoutere en merkwaardige smaak. Echt iets voor bij je originele dis voor 1 of 2 of 3… Een fantastisch product dat je niet vindt in grootwarenhuizen. Dat vind je allemaal in het boekje over Olijfolie, dat we hierboven aanprijzen.

Sint-Jansolie.

Johannesolie krijg je door Sint-Janskruid in olijfolie te kieperen. Na een pacereerproces van een paar maanden krijg je een roodachtige olie. Die ondersteunt het herstellende vermogen van de huid en is goed bij de naverzorging van brand- en andere wonden. Fijn ook om mee te masseren. Johannesolie kan op elk type huid gebruikt worden.

Zeezout

Via Modousa kwamen we in contact met ‘Gull of Lesvos‘, een klein familiaal boerenbedrijf. Ze zetten zich mee in voor een humane opvang van vluchtelingen. Ze verkopen zelf gewonnen grof zeezout, heerlijk voor visgerechten of op slaatjes. (1kg aan €1,20). Zeezout is heel wat gezonder dan het gewone chemische zout omdat het vijf verschillende stoffen bevat. Chemisch zout bestaat enkel uit natriumchloride. Met Nezo en co krijg je dus wel de planten kapot op je trottoir (voor de schurken die in deze tijden van slinkende biodiversiteit liever tegels dan groen zien)… maar in je maaltijd zou ik het niet gooien.

Daarnaast maakten ze ook een zakje kruidenzout met gedroogde kruiden uit de bergen rondom de boerderij. (100gr)

Pikpa

Verder steunen we nog steeds onze vrienden van PIKPA-vluchtelingenkamp. Enkele weken geleden waren er felle branden in het klassieke massa-kamp Moria waardoor heel wat vluchtelingen geen onderdak meer hadden. PIKPA was een vluchtelingenkamp op Lesbos in oude schoolgebouwen. De overheid eiste de schoolgebouwen terug om er een gesloten vluchtelingenkamp van te maken. PIKPA werd dus opgedoekt, maar de organisatoren (Lesbos Solidarity) werken verder aan hun ateliers en opleidingen. Eco & Fair steunt hen door de verkoop van draagtassen zoals portemonneetjes, pennenzakken, schouder- en rugzakken. 

To shampoo or not to shampoo

En dan is er nog Vio-me, de stoere bonken die in hun bedrijf in Thessaloniki zepen en kuisproducten maken in hun coöperatieve. Ze joegen de baas weg, toen hij de fabriek wou sluiten en begonnen zelf te produceren. We verkopen van hen harde zeep, ontvetter, wasmiddel en afwasmiddel… en zijn heel fier om een nieuw product te kunnen aanbieden: vloeibare kruidenzepen met extracten van lavendel of netel/laurier. Dat laatste is fantastisch als shampoo, de eerste als wasmiddel of badschuim voor het aangezicht en het ganse lichaam. Ze zijn besteld en we geven een ferme gil als ze aankomen!

Alle producten zijn te bestellen via de webshop www.ecofair.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.