Het jaar 2019 en 2020

Het jaar 2019 was het jaar waarin de gevolgen van klimaatverandering beangstigend duidelijk worden en jongeren wereldwijd op straat komen voor een doortastend klimaatbeleid zoals de wetenschap uittekent. Het was ook een jaar van verkiezingen met een daaropvolgende aanslepende soap en het verschijnen van een nieuwe partij: PAARS. Het was ook het jaar dat we ons herinneren als het jaar waarin de gele hesjes meer sociale rechtvaardigheid eisen en Europa aan een groene deal timmert. In 2019 teisterden gigantische bosbranden Zuid-Amerika, Afrika en Australië.Het voortdurend knabbelen aan de sociale zekerheid kreeg minder aandacht dan de zoveelste blessure van Centjes Company.

Voor ‘t Uilekot was 2019 het jaar van het project ‘Ook de afbreker bouwt op’. Er werd hard gewerkt aan de zelf gemaakte reizende tentoonstelling over verzet in onze regio, we hielpen de coöperatieve winkel Eco & Fair mee uit de startblokken, we genoten van het succes van het zomerterras, inclusief de exclusieve concertjes, een groeiend aantal neuzen en een financiële inhaalbeweging. Het geslaagde ‘feest van de solidariteit’ toont aan dat het woordje ‘solidariteit’ terug een ereplaats verdient in ons ‘canon’. Toen we extra kletterglazen voor ons huisbier kLetter wilden laten bijmaken leerden we dat een bedrijf dat ooit honderden werknemers telde failliet gegaan was en er gewerkt werd aan de omvorming tot coöperatie.

2020 wordt het jaar waarin we 46 kaarsjes uitblazen, het wordt dan ook stilaan tijd om onze midlifecrisis achter ons te laten en te beginnen uitkijken naar het 50ste levensjaar met de bekroning met het label ‘Koninklijk ‘t Uilekot‘ (hier is een knipoog op zijn plaats).

Ondertussen blijven we best met de voetjes op de grond en grijpen we het nieuw elan aan als kans om ons canon (DNA klinkt zo ouderwets) een steviger gestalte te geven.

Nu er cafés in de buurt verdwijnen is het onze morele plicht om onze caféfunctie verder uit te bouwen en het gezelligste terras van de Vlaamse Ardennen te koesteren. Dat ligt al helemaal in de lijn van een project dat we hebben ingediend bij de Vlaamse Overheid. We willen hiermee op zoek gaan naar de geest en betekenis van verdwenen en andere ontmoetingsplaatsen: volkshuizen, kruidenierszaken, markten, cafés enz… We duimen aldus voor een goedgekeurd project.

We vegen ook voor de eigen deur: er werd een aanvang gemaakt met een aanpassing achter en rond de toog, er circuleren ideeën over de herinrichting van het café, terras en tuin. Op muzikaal vlak kijken we uit naar concerten, jamsessies en djembé; op literair vlak naar inspirerende sprekers.

Dit jaar zoeken we ook extra auteurs voor ons tijdschrift Uilenbulletijn, willen we ons ledenaantal uitbreiden, het werk onder vrijwilligers beter verdelen, wat meer inhoud brengen op het Feest van het Boek op 1 mei, meer inspelen op de actualiteit via debatjes en co en blijven inzetten op solidariteitsacties zoals N42, ‘t zwembad van Geraardsbergen, … en onze boekendatabase via Books in Belgium verder aanvullen met tweedehandsboeken.

Wim Thienpont

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.